Проекти

Обучение на Клуба по равнопоставеност

Днес, на международния ден на правата на човека(10 декември) проведохме обучението на младежите от Клуба по равнопоставеност на половете. Благодарим на всички, които се включиха активно, въпреки почивния ден. Младежите се запознаха с Всеобщата декларацията за правата на човека, приета от ООН именно на 10 декември 1948г., както и с живота на жените в арабския свят, благодарение на статията на нашия приятел, журналистът Нидал Хлайф, чиято съпруга Камелия Шопова бе наш гост и през 2014г, когато организирахме Дни на арабската култура в Карлово. Предлагаме статията му и на вашето внимание, за да пазим и зачитаме правата на жените, такива, каквито са извоювани в нашето съвременно европейско общество.
http://m.standartnews.com/…/uzhasat_da_si_zhena__v_arabskiy…
Младежите също така работиха по темата за равнопоставеност на половете като с ролеви игри, казуси и задачи обсъдиха джендър стереотипите за ролите на мъжете и жените и стереотипите, които медиите налагат за жените и мъжете. Обсъдиха и джендър дискриминацията във властта, на работното място или при интервютата за работа. Обучението бе част от проектът ни "М&Ms=момичета и момчета с равни шансове", финансиран от Българския фонд за жените. Предстои младежите да направят проучване на нагласите в местната общност по темата, анализ на политическото участие на жените и да организират съвместни спортни и арт занимания за момичета и момчета. Ще обявим и конкурс за есе и рисунка по темата. Следете страницата ни за повече информация за предстоящите събития по проекта.

Проект "И ние искаме и можем!"

Сдружението ни стартира реализацията на новия ни проект по Националната програма за младежта 2016-2020. Проектът ни се казва "И ние искаме и можем!" и е насочен към активизиране младежите по малките населени места. Пилотно сме включили селата Дъбене, Войнягово, Климент, Каравелово и Богдан с предвидено обучение за младежите как сами да разработват и управляват проекти или да изградят младежки клубове в своите села. На среща с кметовете на тези населени места и медиите бе представен проекта.Обучените младежи ще получат малки грантове, с които да инициират местни проекти за своето населено място.

"Мост между поколенията"

През м. септември сдружението ни взе участие в проект "Connecting Generations" за мост между поколенията в град Сараутс, Испания с посещение в Сан Себастиян- Европейска столица на културата 2016г. Всеки от седемте партньора( от Румъния, България, Италия, Испания, Чехия, Унгария и Грузия) бе подбрал по 2 младежи и 3 участника над 50г.,за да има диалог между поколенията. В нашата група бе най-възрастният участник на проекта -само на 69г., но с най-младежкия дух и с богат междукултурен опит като пилот:))

Първа партньорска работна среща по проект "Четириизмерно женско овластяване"

В периода 24-27 Януари 2014г. в гр. Луксор, Египет се проведе първата работна среща по проект "Четириизмерно женско овластяване", управляван от карловското сдружение "Младежки и граждански инициативи в Розовата долина" и финансиран от Фондация "Анна Линд" На срещата присъстваха жени-лидери от Карлово и жени-лидери от Египет, представител на финансиращата организация, както и българският консул в Египет г-н Петър Томов. Представени бяха резултатите от проучванията за участието на жените в политическия и социален живот на двете страни, а българският консул награди децата и младежите, взели участие в конкурса "България- позната и непозната" Карлово ще бъде домакин на втората среща по проекта през месец март, когато ще се проведат Дни на Арабската култура и Посланикът на Египет в България ще награди местните деца и младежи, участвали в конкурса "Египет-познат и непознат"

Проект ще популяризира Египетската история, култура и ролята на жените в нея

Карловското сдружение „Младежки и граждански инициатив в Розовата долина” е единствената неправителствена организация от България, която получи финансиране от Фондация „Ана Линд” за програмната 2013-2014г. Фондацията насърчава междукултурния диалог в Средиземноморския регион. От 185 кандидатури са одобрени само 27 проекта
Проектът „Четириизмерна женска еманципация” цели обмен на култури между България и Египет и изследване ролята на жените в демократичното развитие на двете страни. По проекта се предвиждат Дни на Арабската култура в Карлово през 2014г. с делегация от Египет, както и обучения на жени в двете страни партньори по проекта, които в последствие ще проведат изследване за мястото и ролята на жените в съвременната политическа обстановка на България и Египет. За децата и младежите, участници в проекта се планират конкурси с награди за представяне познанията им за двете страни.

Залата на община Карлово – сцена на междукултурен обмен

На 12 Септември 2013 год. се проведе интернационална междукултурна вечер по проект “Млади европейски прeдприемачи и граждани, къде сте?” на Сдружение “Младежки и граждански инициативи в Розовата долина”, финансиран по Програмата “Младежта в действие” на ЕК. Представителите на седемте страни участнички в проекта – Италия, Испания, Македония, Сърбия, Украйна, Хърватска и България, имаха възможността да представят свои традиционни храни, напитки, песни, танци и облекла. Имаше възможност да опитат испанска сангрия, италианско лемончело, хърватски и украйнски сирена със специфичен за района им вкус, македонски и сръбски сладки и домашно приготвени лютеници и сладка. Участниците от България показаха своето гостоприемство като поздравиха гостите с няколко народни песни в изпълнение на Никол Шишманова и ги научиха да играят българско хоро. Българските младежи сами приготвиха баница, кексове и сладки, с които почерпиха международните гости.

Паркът около паметника на Войнишката майка – “Градина на доброволчеството”

Проект “По-добри умения за по-добри шансове за заетост” стартира в Карлово на 18 юни

В периода 18-25 юни 2011г. Младежки информационен център-Карлово ще е домакин на поредния голям международен обмен, спечелен по проект на СНЦ “Младежки и граждански инициативи в Розовата долина”. Проектът се финансира от програма “Младежта в действие” на Европейската комисия. По проекта 35 младежи от 7 страни ще обсъждат проблемите с младежката безработица в Италия, Испания, Малта, Естония, България, Гърция и Румъния и ще се обучават как да пишат автобиография, мотивационно писмо и как да се държат по време на интервю за работа, за да имат успех в бъдещата си реализация. Наред с това всяка от страните ще представи своята култура, традиции и история по време на специално организираната междукултурна вечер. По проекта ще бъде издаден и специален “Младежки паспорт”, с който ще може участниците да доказват натрупания опит от подобни младежки проекти. Културните представяния на страните и междукултурната вечер по проекта на 21 юни са отворени за всички желаещи да научат повече за страните-участници в проекта. Участниците с проекта ще бъдат запознати с красотата и традициите на нашата страна и по време на еднодневната екскурзия до Тракийската гробница в Казанлък, етнографски комплекс “Етъра” и гр. Габрово, както и културно-историческите забележителности на града ни.

Младежи от четири страни обсъждат принципите на активно гражданство

От 18 до 22 февруари в Карлово се реализира поредния проект на местното сдружение “Младежки и граждански инициативи в Розовата долина”.

Световен ден срещу СПИН 1. Декември 2010

ДНЕС Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН 1 Декември е обявен за световен ден за борба със СПИН от Световната здравна организация през 1988г.

УСПЕШНО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОЕКТ „ПО-ДОБРЕ ЗАЕДНО”

Вчера, с официална церемония за връчване на сертификатите на успешно преминалите курсовете за готвачи и сервитьор/барман, приключи проект „По добре заедно” на СНЦ Младежки и граждански инициативи в Розовата долина”, финансиран от Фондация „Америка за България”.

НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ФОРУМ “МЛАДИТЕ ПРАВЯТ ПРОМЯНАТА”

Стартираха курсовете за готвачи, бармани и сервитьори

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->

Успешно приключи кампанията “Различни хора! Една Европа!”

СНЦ «Младежки и граждански инициативи в Розовата долина» бе местен партньор по проект «Една Европа» на сдружение “ПАКИВ – Европейска мрежа”, който се подкрепя от Европейската комисия и Институт “Отворено общество”, под егидата на Десетилетието на ромското включване”.

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ КАРЛОВО БЕШЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ

В периода от 7 до 13 декември 36 младежки лидери и ръководители на неправителствени организации от Португалия, Естония, Малта, Румъния, Турция, Литва, Полша, Словения и България се обучаваха и обменяха добри практики в сферата на младежкото предприемачество и творчество.

Syndicate content